Sapka, pierogi z suszonymi śliwkami, kołacz razowy i zupa z karpieli kandydują na ministerialną listę tradycyjnych produktów

Sapka, pierogi z suszonymi śliwkami, kołacz razowy i zupa z karpieli kandydują na ministerialną listę tradycyjnych produktów

Kluski rozgarnywane, zwane sapką; pierogi z suszonymi śliwkami; kołacz razowy na słono i zupa z karpieli na mleku – to zagórzańskie potrawy, które zostały zgłoszone do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wnioski złożyło Koło Gospodyń Wiejskich „Śwarne Babki” z Łętowego.

Zagórzańskie dania zostały zaprezentowane w Muzeum – Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie i zamku Lipowiec w Babicach Radzie ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczył wicemarszałek województwa małopolskiego, Łukasz Smółka.

Gospodynie z Łętowego przygotowały do degustacji wszystkie dania. Omówiły proces ich przygotowania oraz składniki.

– Odpowiadały również na szczegółowe pytania członków Rady dot. historycznych korzeni wyrobu produktów, tradycyjnej technologii ich produkcji oraz pochodzenia surowców wykorzystywanych do ich wytworzenia. Poradziły sobie z tym wyzwaniem wyśmienicie i – jako jedyne spośród wszystkich małopolskich kandydatów – uzyskały pochwałę, nie tylko za dbałość o tradycję i smak potraw, ale również za ogólną prezentację i sposób podania zagórzańskich dań – relacjonuje Magdalena Polańska z Urzędu Gminy Mszana Dolna.

Wszystkie wnioski przedstawione przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łętowego zostały pozytywnie zaopiniowane przez członków Rady. W związku z tym zostaną przekazane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona ich ponownej weryfikacji oraz zadecyduje o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych.

źródło: Magdalena Polańska/Urząd Gminy Mszana Dolna; oprac. MAG

fot. Magdalena Polańska

Zobacz również