W ostatni weekend września, jak co roku podczas Kulinarnego Pożegnania Lata, na Zamku w Dubiecku, odbyły się IX Ogólnopolskie Kulinarne Prezentacje Regionów.
Prezentacje przyciągnęły wiele ekip z całej Polski, które miały za zadanie pokazać potrawy wywodzące się z danego regionu, mające związek kulturowy z ich powstaniem oraz historią pochodzenia w regionie. Pięknie zaaranżowane, regionalne stoiska w pełni kojarzyły się z rodzima kuchnią i tradycją, ciesząc oczy i podniebienia gości. Każdy odwiedzający mógł kupić cegiełki, uprawniające do skosztowania smakołyków, które Szefowie Kuchni z całej Polski przygotowali charytatywnie. Cały dochód z cegiełek został przeznaczony na zakup karetki pogotowia dla Podkarpackiego Hospicjum Dziecięcego.
W tym roku, region małopolski reprezentowali Jakub i Joanna Kasińscy, prezentując potrawy rodzimej kuchni lachowskiej i góralskiej (powiatu limanowskiego) min. kwaśnicę na wędzonce, pierogi z kapustą i grzybami, karkówkę w kapuście z suską sechlońską, kogutki serowe z konfiturą jarzębinową, gulasz beskidzki, moskole z masłem czosnkowym, chleb ze smalcem oraz gołąbki z liści kiszonej kapusty.
– Dużym powodzeniem cieszyły się kulinarne „perły” naszego regionu – mówi Jakub Kasiński – kogutki serowe z Zalesia, kołacz jodłownicki, kiełbasa łukowicka z dziczyzny , suska sechlońska, oscypki, naturalne soki tłoczne ze Żmiącej, śliwowica z okolic Laskowej i piwo szczyrzyckie niepasteryzowane, a także domowe nalewki: z dzikiej róży, z wiśni, z mniszka lekarskiego i z mięty. Przy okazji bardzo dziękuję: Paniom z KGW w Zalesiu, państwu Krzyściakom- piekarnia w Jodłowniku, państwu Zielińskim- Pensjonat „Na Wesołej”, państwu Nowakom- stawy w Żmiącej, państwu Czepielom-Restauracja „Marysia” i mini browar w Szczyrzycu, Asi Bąbie z zespołu „Limanowianie” oraz panu Jacentemu Musiałowi –
Już w listopadzie ukaże się program Jakuba Kasińskiego „ Na kulinarnym szlaku” w internetowej telewizji limanowskiej „TV28”, w którym podzieli się kulinarną pasją.