Sushi w stylu "fusion". Karmelizowana dynia z jogurtem i gorzką czekoladą

W pierwszym odcinku naszego nowego programu Kuba Kasiński przygotował dla Państwa dwa dania: Sushi w stylu "fusion" oraz karmelizowaną dynię z jogurtem i gorzką czekoladą. Życzymy smacznego i zapraszamy do komentowania programu.

SUSHI W STYLU FUSION
Przepis na 1 półmisek:
ryż do sushi (50g)
ocet ryżowy (2łyżki)
łosoś wędzony (2 plastry)
nori – prasowane algi (1szt)
ogórek kiszony(1szt)
marynowana dynia (ok. 6g)
sos sojowy
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Zalewamy wodą w proporcji 2:1  i gotujemy. Gdy będzie miękki odstawiamy do ostygnięcia. Ryż przyprawiamy octem ryżowym(wedle gustu również łyżeczką cukru). Na macie bambusowej kładziemy nori(lśniącą stroną do dołu). Na  powierzchni alg rozprowadzamy ryż zostawiając miejsce na brzegach ok.0,5 cm. Następnie nakładamy wzdłuż łososia, posiekanego ogórka kiszonego oraz dynię. Całość zwijamy za pomocą maty bambusowej. Kroimy ostrym nożem (bez ząbków) na roladki grubości 2-3 cm. Podajemy z sosem sojowym.

KARMELIZOWANA DYNIA Z JOGURTEM I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Przepis na 4 porcje:
Dynia zwyczajna(200g)
Jogurt(400ml)
Gorzka czekolada(100g)
Cukier(60g)
Woda (100ml)
Cynamon
Dynię kroimy w kostkę. W garnku lub na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy do karmelu dynię i cynamon, mieszamy. Po ok. min zalewamy wodą(dla lepszego efektu smakowego możemy użyć białego wina). Czekamy, aż odparuje cały płyn i pozostanie dynia w karmelu. Odstawiamy do ostudzenia. Jogurt mieszamy z kawałkami czekolady. Deser podajemy warstwowo lub zmieszany w pucharku lub kieliszku.

Kuba Kasiński

Zobacz również