W Nowym Sączu zakończył się półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Dobrze w tej imprezie spisali się przedstawiciele limanowszczyzny. W kategorii "Jak u mamy" zwyciężyło danie bigos na owocach.
Wyniki konkursu:
Kategoria: EKOLOGICZNE PRZYSMAKI
Gospodarstwo ekologiczne Jadwiga Krok z Białej Niżnej – produkt: pieczony ekologiczny kurczak sądecki
Kategoria: TRADYCYJNE SPECJAŁY
Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz z Gródka nad Dunajcem – produkt: miód spadziowy
Kategoria: SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ
Przetwórnia Owoców i Warzyw PROSPONA z Nowego Sącza – produkt: powidło śliwkowe
Kategoria: JAK U MAMY
LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” z Limanowej – produkt: bigos na owocach
Konkurs „Małopolski Smak”
(skład komisji: Zbigniew Kurleto – przewodniczący Komisji Konkursowej, Jacek Szklarek, Sebastian Wątroba, Grzegorz Komendarek, Henryk Najduch)
III miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne Magdalena Zygmunt z Juraszowej – produkt: kozina z sosem miętowym
II miejsce
Przetwórnia Owoców i Warzyw PROSPONA z Nowego Sącza – produkt: powidło śliwkowe
Grand Prix
Pub „Laguna” Izabela Grądalska z Gorlic – produkt: tarciuchy ziemniaczane w kapuście
Pokaz gotowania na żywo
I miejsce
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza – produkt: placuszki pasterskie zapiekane w sosie kurkowym.
Fot: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.