Miodownik, Kołacz ze śliwą czy spóła. Te nie do końca przez wszystkich znane regionalne dania i produkty, które można było smakować podczas IV Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej.
W konkursie udział wzięli producenci serów, właściciele gospodarstw agroturystycznych, Koła Gospodyń Wiejskich, a także pszczelarze.
Jury konkursu miało nie lada problem, bo zgłoszone ciasta, desery czy dania były rzeczywiście smaczne, a czasem o końcowym werdykcie decydowały drobne różnice i niuanse.
W I kategorii – ciasta, desery, napoje:
Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej za placek „Miodownik”. Kazimierę Piwowar z Męciny doceniono za „Kołacza ze Śliwą”.
W II kategorii – dań głównych wyróżniono:
Łukasza Dutkę za danie „Udka po cygańsku”. Uznanie w ustach jury zyskała również spóła danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej.
Grand Prix konkursu otrzymało:
Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” z Kamionki Małej za Udziec barani z pieca.
Nagrody specjalne poza konkursem ufundował wójt Tymbarku dla KGW z Zawadki, które przygotowało „Ser krótko dojrzewający z ziołami”.
Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa – Ewa Pajor doceniła Koło Pszczelarzy z Laskowej za „Miód Wiosenny Wielokwiatowy z Pogranicza Czterech Wsi” oraz Stanisława Piaskowego za „Sery owcze”.
Nagrodę ufundowaną przez Małopolską Izbę Rolniczą – otrzymało koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej za „Śliwkowy zawrót głowy”.
IV Festiwalowi Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej towarzyszyło wiele atrakcji. Takimi były wstęp aktorów teatru ulicznego KTO z Krakowa. Koncert Jacka Dewódzkiego i Pawła Nawrockiego, a także wieczorny występ kapeli Ino Ros.
Fot: FotoDomel