W Mordarce 11 kół gospodyń wiejskich rywalizowało w konkursie na najlepszą potrawę regionalną. Impreza zbiegła się z wręczeniem nagród dla najlepszych obiektów turystycznych w regionie.
Niełatwej i trudnej oceny oceny przygotowanych dań podjęło się 4-osobowe jury: Urszula Nowogórska, Władysław Pazdan, Mieczysław Uryga i przewodniczący komisji – Stanisław Piegza.
Można było spróbować przeróżnych potraw począwszy od pierowgó przez trzęsionkę aż po sznycle z prosa w sosie grzybowym. Tę ostatnią potrawę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starej Wsi. I to one zwyciężyły zdobywając I miejsce i nagrodę – robota kuchennego.
W konkursie nie byli oceniania Kuba Kasiński i Sylwester Lis. Ich pokaz kuchni molekularnej, to tak naprawdę fizyka i chemia w gotowaniu. Nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujący sposób można otrzymać ciekawy efekt.
Podczas konkursu na najlepszą potrawę regionalną odbyła się impreza towarzysząca na najlepszy obiekt turystyczny w powiecie limanowskim. Okazuje się, że nie wystarczy mieć ładny pensjonat czy hotel. Wielu klientów zwraca uwagę na serwowane w tych miejscach dania.