19 marca w limanowski Hufiec Pracy przeprowadził I etap konkurs „Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy – kucharz". Wzięło w nim udział 8 uczestników.
Jako pierwsza odbyła się część pisemna. Uczestnicy ,mieli za zadanie odpowiedzieć na 50 pytań testowych. Po dokonaniu oceny prac i podsumowaniu części teoretycznej, w zakładzie gastronomicznym Bistro-Folk odbyła się część praktyczna, do której zakwalifikowały się 2 zespoły.
Uczestnicy otrzymali receptury, wg których mieli wykonać: barszcz z kołdunami, roladkę wieprzową z ryżem i sosem oraz 3 rodzajami surówek a na deser krem waniliowy. Na wykonanie tego zadania mieli 3 godziny. Jak oceniła komisja konkursowa, której przewodniczącym był Jakub Kasiński – właściciel zakładu, dużą trudność uczestnikom sprawiła organizacja i planowanie.
Zdecydowanie lepiej wykazali się podczas wykonania zadania. Za najtrudniejszą potrawę uczestnicy uznali wykonanie deseru, gdyż w zakładach, których odbywają praktykę nie mieli okazji do przygotowania kremu. Po całościowym podsumowaniu konkursu najwięcej punktów zdobyli Kamil Wielek i Mariusz Gawor, którzy będą reprezentowali naszą jednostką podczas II etapu konkursu.
Źrodło: www.malopolska.ohp.pl