Podopieczne Kuby Kasińskiego na podium konkursu kulinarnego

Podopieczne Kuby Kasińskiego na podium konkursu kulinarnego

16 października w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie” dla szkół gastronomicznych. W finałowych kulinarnych zmaganiach gotowały uczennice klasy III ZSZ z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera.

Organizatorem konkursu był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy współpracy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

Prace młodzieży oceniało międzynarodowe jury złożone z kucharzy znanych z telewizyjnych programów: Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej, Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej oraz Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Jury zwracało uwagę na technikę pracy, wykorzystywanie surowców, smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera reprezentowały Paulina Czopek i Anna Pijanowska, które zostały zakwalifikowane spośród ponad 70 zgłoszeń z terenu całej Polski. Ostatecznie uczennice zajęły II miejsce. Lepsi okazali się tylko uczniowie z  Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach.

– Jest to ogromny sukces, który pokazuje, że ciężka praca, wysokie aspiracje pozwalają młodym adeptom sztuki kulinarnej realizować swoje marzenia – podkreśla szkoła.

Oprócz nagród rzeczowych uczennice pojadą na 5-dniowy kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka w Augustowie, której sponsorem jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Konkurs Ani i Paulinie daje możliwość odbycia płatnego 3-miesięcznego stażu  w Grecji organizowanego przez Teo Vafidisa.  Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny przygotowany przez Marcina Budynka oraz Giancarlo Russo, którzy pokazali uczniom jak przygotować potrawy z wieprzowiny. 

Uczniów do konkursu przygotował nauczyciel Jakub Kasiński.

Źródło:powiat.limanowa.pl

Zobacz również