W miniony weekend w Laskowej odbył się festiwal Śliwki, Miodu i Sera. Odbywająca się już po raz ósmy impreza przyciągnęła nie tylko mieszkańców gminy, ale i wypoczywających w regionie i Beskidzie Wyspowym – turystów.
I kategoria – Ciasta, desery, napoje
II kategoria – Dania główne
III kategoria – Sery
IV kategoria – Miody
Komisja po degustacji postanowiła przyznać:
W I kategorii: Ciasta, desery, napoje:
Wyróżnienie: IRENA SZEWCZYK WIŚNIOWY GAJ – potrawa „WIŚNIÓWKA NA ŚLIWOWICY”.
w II kategorii: Dania główne:
wyróżnienie EX EQUO:
- MARTA PAJOR GOSPADARSTWO ROLNE w Sechnej – potrawa „PIEROGI Z NADZIENIEM ŚLIWKOWO – MIGDAŁOWYM W POLEWIE KARMELOWO – MIĘTOWEJ”
- KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KAMIONCE MAŁEJ – potrawa „ZUPA Z FASOLI JAŚ ZE ŚLIWKAMI”.
w III kategorii: Sery:
Wyróżnienie: KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W ŁOSOSINIE GÓRNEJ – „KLINEK WIEJSKI”
w IV kategorii: Miody:
Wyróżnienie: GMINNE KOŁO PSZCZELARZY w LASKOWEJ – „MIÓD WIELOKWIATOWY Z GMINY LASKOWA”.
Grand prix festiwalu otrzymali Maria i Krzysztof Urygowie, którzy prowadzą swoje gospodarstwo agroturystyczne „Urgówka” w Kamionce Małej za danie: „MIYSO Z KOPUSTOM OD UJKA ZO PARYJE”.