Festiwal Śliwki, Miodu, Sera i…Dżem. Czyli jak było w Laskowej. Relacja

Festiwal Śliwki, Miodu, Sera i…Dżem. Czyli jak było w Laskowej. Relacja

W miniony weekend w Laskowej odbył się festiwal Śliwki, Miodu i Sera. Odbywająca się już po raz ósmy impreza przyciągnęła nie tylko mieszkańców gminy, ale i wypoczywających w regionie i Beskidzie Wyspowym – turystów.

I  kategoria – Ciasta, desery, napoje 

II  kategoria – Dania główne

III kategoria – Sery 

IV kategoria – Miody

Komisja po degustacji postanowiła przyznać: 

W I kategorii: Ciasta, desery, napoje: 

Wyróżnienie: IRENA SZEWCZYK WIŚNIOWY GAJ –  potrawa „WIŚNIÓWKA NA ŚLIWOWICY”.

w II kategorii: Dania główne:

wyróżnienie EX EQUO:

  • MARTA PAJOR GOSPADARSTWO ROLNE w Sechnej – potrawa „PIEROGI Z NADZIENIEM ŚLIWKOWO – MIGDAŁOWYM W POLEWIE KARMELOWO – MIĘTOWEJ” 
  • KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KAMIONCE MAŁEJ – potrawa „ZUPA Z FASOLI JAŚ ZE ŚLIWKAMI”.  

w III kategorii: Sery:  

Wyróżnienie: KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W ŁOSOSINIE GÓRNEJ  – „KLINEK WIEJSKI” 

w IV kategorii: Miody: 

Wyróżnienie: GMINNE KOŁO PSZCZELARZY w LASKOWEJ – „MIÓD WIELOKWIATOWY Z GMINY LASKOWA”. 

Grand prix festiwalu otrzymali Maria i Krzysztof Urygowie, którzy prowadzą swoje gospodarstwo agroturystyczne „Urgówka” w Kamionce Małej za danie: „MIYSO Z KOPUSTOM OD UJKA ZO PARYJE”.

Zobacz również