Mszana Dolna. W mieście zostanie uruchomiona jadłodzielnia

Mszana Dolna. W mieście zostanie uruchomiona jadłodzielnia

Wkrótce przy ul. Starowiejskiej 2, obok budynku administrowanego przez ZGK, powstanie pierwsza w powiecie limanowskim jadłodzielnia. Inicjatorem projektu jest radny Radosław Rusnarczyk. Jadłodzielnia to miejsce, do którego każdy może przynieść pożywienie, którego nie jest w stanie zagospodarować. To jeden ze sposobów ograniczania marnowania żywności.

Pokażmy wszyscy, że potrafimy wdrażać i utrwalać właściwe, prospołeczne i proekologiczne wzorce, które gdzie indziej od lat już z powodzeniem funkcjonują – napisał na oficjalnym fanpage’u  radny Rusnarczyk.

Jadłodzielnia zostanie uruchomiona po dopracowaniu kwestii technicznych. Do publicznej wiadomości podano już regulamin korzystania z tego miejsca. 

§ I.

Ilekroć w Regulaminie mowa jest o:

1. Jadłodzielni – rozumie się Jadłodzielnię w Mszanie Dolnej jako punkt bezpłatnego dzielenia się żywnością, zlokalizowany przy ul. Starowiejskiej 2 w Mszanie Dolnej,

2. Żywności – rozumie się produkty spożywcze nadające się do spożycia, które na własną odpowiedzialność można zostawić lub zabrać z Jadłodzielni,

3. Przekazującym – rozumie się osobę, która pozostawia produkty żywnościowe w Jadłodzielni,

4. Odbierającym – rozumie się osobę, która zabiera produkty żywnościowe będące w zasobach Jadłodzielni.

 § II

Celem głównym Jadłodzielni jest zapobieganie marnowaniu żywności.

Cele szczegółowe, to:

* pomoc potrzebującym – zarówno osobom posiadającym niepotrzebną żywność, jak i potrzebującym żywności,

* wzmacnianie więzi społecznych – wzrost wrażliwości na potrzeby innych ludzi, generowanie i wzmacnianie zachowań prospołecznych oraz budowanie zaufania i kapitału społecznego,

* działanie proekologiczne – zmniejszenie ilości odpadów spożywczych,

* edukacja – informowanie, jak nie marnować żywności w domu, jak właściwie ją przechowywać, długofalowo kształtowanie świadomych zachowań konsumenckich.

* Jadłodzielnia jest miejscem bezpłatnego dzielenia się żywnością.

* Z Jadłodzielni mogą korzystać wszyscy Przekazujący i Odbierający mieszkańcy Mszany Dolnej lub okolic.

* Odbierający zabiera żywność na własną odpowiedzialność, oceniając jej przydatność indywidualnie za pomocą wzroku, węchu i informacji na opakowaniu

 § III.

1. Jadłodzielnia przyjmuje:

* żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,

* żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,

* produkty zapakowane fabrycznie,

* produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),

* zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,

* warzywa i owoce,

* ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,

* produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,

* sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

 

2. Jadłodzielnia nie przyjmuje:

* wyrobów i przetworów własnych domowych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.

(Ten punkt nie dotyczy placówek prowadzących zgodną z przepisami działalność gastronomiczną, warunkiem jest jednak umieszczenie daty sporządzenia wyrobu na opakowaniu.),

* produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,

* produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,

* produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,

* produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,

* żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,

* żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,

* produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,

* produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,

* produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

* alkoholu i środków odurzających. 

źródło: Jadłodzielnia Mszana Dolna

Zobacz również