Mszana Dolna. Warsztaty dotyczące zagórzańskiego jedzenia

Mszana Dolna. Warsztaty dotyczące zagórzańskiego jedzenia

Kreatorzy marki Gminy Mszana Dolna na zajęciach edukacyjno – warsztatowych debatowali o rozwoju turystyki kulinarnej pod marką „Zagórzańskie Dziedziny”. Szczególną uwagę poświecono tradycjom i smakom przywołanym przez Koła Gospodyń Wiejskich

Olga Gałek, Wiceprezes Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA, Animator ds. partnerstw: „Żywność oznaczona tradycją”  poprowadziła wykład, na którym przedstawiła m.in.  produkty tradycyjne jako wizytówkę miejscowości i regionu. Wyjaśniła, co kryje się pod tym pojęciem, podała ich przykłady, kategorie oraz warunki wpisu na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych. 

W części warsztatowej uczestnicy spotkania tworzyli zestawy potraw regionalnych na zagórzańskie śniodania, obiady i wieczerze oraz juzynę, czyli przekąski, które można zabrać ze sobą np. na wyprawę w góry, czy wycieczkę.

Źródło: mszana.pl

Zobacz również