Kwaśnica, placki ziemniaczane z blachy, kluski kudłate okraszone skwarkami. Takie potrawy przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Babki” z Łętowego podczas kulinarnego webinaru poświęconego kuchni zagórzańskiej.
Potrawy zostały przygotowane na tradycyjnym piecu kuchennym. W realizacji programu wzięły również udział etnograf Małgorzata Wójtowicz-Wierzbicka i konserwator zabytków Natalia Klęsk z Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju.
Webinar pt. „Gotuj z Zagórzanami. Poznaj górala przez webinara” został zrealizowany w ramach projektu „Odkrywanie skarbów dziedzictwa południowej Małopolski” realizowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Poddziałanie 6.1.3 Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego.
Link do retransmisji webinara:
https://www.facebook.com/skarbygorali/videos/625533244715580
źródło: Małgorzata Wójtowicz – Wierzbicka/ Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju; oprac. MAG
fot. Małgorzata Wójtowicz – Wierzbicka