Karpielanka, kycioki i czernina to najlepsze potrawy regionalne. Rozstrzygnięto konkurs „Przysmaki kół gospodyń wiejskich”

Karpielanka, kycioki i czernina to najlepsze potrawy regionalne. Rozstrzygnięto konkurs „Przysmaki kół gospodyń wiejskich”

Karpielanka przygotowana przez „Śwarne Babki” z Łętowego, kycioki Koła Gospodyń Wiejskich z Koniny oraz czernina Koła Gospodyń Wiejskich z Zasadnego to najlepsze potrawy regionalne zdaniem jury pierwszego powiatowego konkursu „Przysmaki kół gospodyń wiejskich”.

Komisja konkursowa obradowała w składzie: Aneta Kujacz – kierownik Gminnej Biblioteki i Ośrodka Kultury w Niedźwiedziu, Anna Liberda – redaktor biuletynu „Zgoda”,  Tadeusz Strama – właściciel hotelu „Górski Raj”, Zenon Dziedzic – przewodniczący Rady Gminy Niedźwiedź oraz Mateusz Pietrzak – kierownik Biura Promocji, Kultury i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Limanowej. Brano pod uwagę prezentację potrawy, dobór składników, oryginalność dania oraz nawiązanie potrawy do tradycji regionu.

źródło: Gminna Biblioteka i Ośrodek Kultury w Niedźwiedziu; oprac. MAG

Zobacz również