Gospodynie z Łętowego zgłosiły do ogólnopolskiego konkursu „Polska wieś smakuje” dwie zagórzańskie potrawy: zupę z korpieli, zwaną także korpielanką (w kategorii zupy) oraz pierogi z suszonymi śliwkami (w kategorii dania jarskie).
Komisja konkursowa przyznała pierogom z suszonymi śliwkami 4. miejsce na 58 zgłoszonych do konkursu potraw, a korpielance 6. miejsce na 82 zgłoszeń.
Jak informuje Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, konkurs był adresowany do kół gospodyń wiejskich oraz rolników (rolniczek) indywidualnych. Komisja oceniała dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu zgłaszanej praktyki kulinarnej, jej historię i związek z regionem i społecznością lokalną oraz sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. Jury zwracało też uwagę na zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.
Konkurs zrealizowany został w ramach operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych”, realizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Zupa z korpieli, pierogi z suszonymi śliwkami, a także sapka (kluski rozgarnywane) i kołoc razowy z bryndzą to zagórzańskie potrawy, które po ponownym otwarciu gastronomii na stałe zagoszczą w menu restauracji Pensjonatu „Szczebel” w Mszanie Dolnej. Potrawy te będzie można również zamówić w kuchni Młodzieżowego Ośrodka Rekolekcyjnego i Schroniska na Śnieżnicy w Kasinie Wielkiej oraz Bazy „Lubogoszcz” w Kasince Małej.
źródło: Magda Polańska/Urząd Gminy Mszana Dolna; oprac. MAG
fot. Urząd Gminy Mszana Dolna