Gulasz z baraniny z kapustą, przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Olszówce, oraz bundz z zalewy ziołowej – produkt Janiny Kochniarczyk z Łętowego, zostały nagrodzone w powiatowym etapie konkursu „Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne”. W ten sposób wyłoniono reprezentację do etapu wojewódzkiego. Konkurs przeprowadzono w restauracji „Wczasowa” w Kasince Małej.
W kategorii dań regionalnych drugie miejsce zajęły „Śwarne Babki” z Łętowego za korpielankę. Trzecie miejsce przyznano „Paradnym Gosposiom” z Kasinki Małej za krupy ze śliwkami. Wyróżnienie otrzymały „Zagórzanki” z Kasiny Wielkiej za pierogi z marchewką i czosnkiem niedźwiedzim.
W kategorii produkt lokalny drugie miejsce przyznano Danucie Hudomięt z Poręby Wielkiej za bundz z czosnkiem niedźwiedzim, a trzecie -Monice Kubik z Mszany Górnej za ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim. Jury wyróżniło też Janinę Węgrzyn z Łostówki za korbacze.
Organizatorem konkursu był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, a koordynatorem etapu powiatowego – Leszek Leśnik, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej. Dania i produkty lokalnej kuchni oceniała komisja konkursowa w składzie: Jacenty Musiał, Stanisław Andrzej Dudzik i Magdalena Polańska.
– Trzeba podkreślić, że wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy i produkty lokalne przygotowane były na najwyższym poziomie, z zachowaniem dziedzictwa regionu oraz sztuki kulinarnej. Smakowały wyśmienicie, a o przyznaniu poszczególnych miejsc zadecydowały niewielkie różnice w punktacji – powiedział przewodniczący jury.
– Jestem pełen uznania i podziwu dla pięknie przygotowanych stoisk, ich przemyślanego wystroju oraz ogólnej prezentacji KGW. To piękne, że tak dbacie o pielęgnowanie tradycji i kultury regionu – dodał Leszek Leśnik.
źródło: Marzena Szczypka/Urząd Gminy Mszana Dolna; oprac. MAG
fot. Urząd Gminy Mszana Dolna