Tymbarskie gołąbki z ziemniakami pod leśną pierzynką nagrodzone pierwszym miejscem w konkursie „Bitwa Regionów”

Tymbarskie gołąbki z ziemniakami pod leśną pierzynką nagrodzone pierwszym miejscem w konkursie „Bitwa Regionów”

Podczas XXI Powiatowego Przeglądu Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Limanowskiego odbył się Piknik z Produktem Polskim, w trakcie którego przeprowadzony został I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla kół gospodyń wiejskich z powiatu limanowskiego.

Do rywalizacji przystąpiło 10 kół gospodyń wiejskich, a  prezentacje, smak oraz różnorodność potraw regionalnych zachwyciły jurorów. Komisja konkursowa po burzliwych obradach postanowiła ostatecznie przyznać pierwsze miejsce gospodyniom z Tymbarku za tymbarskie gołąbki z ziemniakami pod leśną pierzynką. Drugie miejsce zajęło KGW Lipowe za żeberka w kapuście, a trzecie miejsce otrzymało KGW z Przyszowej za zalewajkę spod Łyżki.

XXI Powiatowego Przeglądu Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Limanowskiego oraz towarzyszący mu Piknik z Produktem Regionalnym zgromadził tłumy miłośników lokalnej kuchni i folkloru. W wydarzeniu wzięli udział zaproszeni goście – poseł Jan Duda, radny województwa małopolskiego – Grzegorz Biedroń, starosta Mieczysław Uryga, wójt gminy Limanowa – Jan Skrzekut, przewodnicząca Rady Miasta Limanowa – Jolanta Juszkiewicz, dyrektor Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Krakowie – Jerzy Radoń, zastępca dyrektora Oddziału Terenowego  Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie – Mirosław Boruta Krakowski, zastępca dyrektora Oddziału Regionalnego KRUS w Krakowie – Michał Mrówka i zastępca prezesa zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie – Anna Biederman-Zaręba i Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Lesław Leśnik.

 

źródło: Starostwo Powiatowe w Limanowej; oprac. MAG

fot. Starostwo Powiatowe w Limanowej

Zobacz również