XI Festiwal „Beskidzkie Rytmy i Smaki”. Spotkanie z kulturą, muzyką i tradycyjnymi lokalnymi potrawami w Rabce

XI Festiwal „Beskidzkie Rytmy i Smaki”. Spotkanie z kulturą, muzyką i tradycyjnymi lokalnymi potrawami w Rabce

Festiwal Beskidzkie Rytmy i Smaki już na stałe wpisał się w cykl spotkań z kulturą, muzyką i tradycyjnymi lokalnymi potrawami. Wydarzenie otwarł Leszek Świder, burmistrz Rabki Zdroju.

Na scenie rabczańskiego amfiteatru nie zbrakło akcentów podhalańskich, związanych również z Rabką. Tutaj oglądamy najmłodszą grupę zespołu regionalnego Majeranków.

W międzyczasie trwał konkurs potraw. Oprócz przygotowanych i prezentowanych w kulinarnej rywalizacji były i takie, które nie tylko cieszyły oko precyzją i estetyką przygotowania, ale też wyśmienicie smakowały.

Ostatecznie, zdaniem jurorów, choć należy przy tym dodać, że nie było łatwo dania oceniać najlepsze z nich przygotowała Bernadeta Lis. Drugie miejsce zajęła Kinga Kaciczak za przygotowane przez siebie kapuśniaczki z barszczem oraz kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim. Podium uzupełniła Monika Sularz, która upiekła chleb i kołacze.

Na zakończenie wydarzenia starsza grupa zespołu regionalnego Majeranków zaprezentowała teksański taniec.

Można było nie tylko podziwiać układ taneczny wykonywany przez młodzież, ale też spróbować swoich sił ucząc się podstawowych kroków teksańskiego.

W imieniu organizatorów 28 lipca zapraszamy do Tenczyna. Organizatorem festiwalu będzie gmina Lubień.

Organizator projektów: Towarzystwo Miłośników Regionu Dobrzańskiego.

Zadanie publiczne pn. „Odkryj Beskid Wyspowy 2024 Główny Szlak Beskidu Wyspowego” dofinansowano ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki zgodnie z zawartą umową nr 2024/0022/2764/UDOT/DT/BP/IS z dnia 13.06.2024r.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu „Małopolska Gościnna”.

Fot. Andrzej Wnękowicz, Piotr Kuczaj, Kinga Kaciczak, Joanna Barnowska, Roland Mielnicki.

Zobacz również