Festiwal Beskidzkie Rytmy i Smaki już na stałe wpisał się w cykl spotkań z kulturą, muzyką i tradycyjnymi lokalnymi potrawami. Wydarzenie otwarł Leszek Świder, burmistrz Rabki Zdroju.
Na scenie rabczańskiego amfiteatru nie zbrakło akcentów podhalańskich, związanych również z Rabką. Tutaj oglądamy najmłodszą grupę zespołu regionalnego Majeranków.
W międzyczasie trwał konkurs potraw. Oprócz przygotowanych i prezentowanych w kulinarnej rywalizacji były i takie, które nie tylko cieszyły oko precyzją i estetyką przygotowania, ale też wyśmienicie smakowały.
Ostatecznie, zdaniem jurorów, choć należy przy tym dodać, że nie było łatwo dania oceniać najlepsze z nich przygotowała Bernadeta Lis. Drugie miejsce zajęła Kinga Kaciczak za przygotowane przez siebie kapuśniaczki z barszczem oraz kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim. Podium uzupełniła Monika Sularz, która upiekła chleb i kołacze.
Na zakończenie wydarzenia starsza grupa zespołu regionalnego Majeranków zaprezentowała teksański taniec.
Można było nie tylko podziwiać układ taneczny wykonywany przez młodzież, ale też spróbować swoich sił ucząc się podstawowych kroków teksańskiego.
W imieniu organizatorów 28 lipca zapraszamy do Tenczyna. Organizatorem festiwalu będzie gmina Lubień.
Organizator projektów: Towarzystwo Miłośników Regionu Dobrzańskiego.
Zadanie publiczne pn. „Odkryj Beskid Wyspowy 2024 Główny Szlak Beskidu Wyspowego” dofinansowano ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki zgodnie z zawartą umową nr 2024/0022/2764/UDOT/DT/BP/IS z dnia 13.06.2024r.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu „Małopolska Gościnna”.
Fot. Andrzej Wnękowicz, Piotr Kuczaj, Kinga Kaciczak, Joanna Barnowska, Roland Mielnicki.