Turystyka kulinarna była tematem II Beskidzko-Gorczańskiego Kongresu Turystyki, który odbył się w Folwarku Starej Winiarni w Mszanie Dolnej.
Wykład pt. „Dlaczego warto inwestować w rozwój turystyki kulinarnej” wygłosił Bartosz Wilczński – konsultant ds. marki, ekspert ds. turystyki i turystyki kulinarnej, promotor kulinarny, ambasador polskich win, serów farmerskich i produktów lokalnych, dziennikarz winiarski i kulinarny. Kolejną prelekcję pt. „Jak wykreować markę lokalną na bazie produktu kulinarnego” wygłosiła Agnieszka Sendor – przedsiębiorczyni, promotorka i pasjonatka produktów lokalnych, współwłaścicielka gospodarstwa rybackiego „Pstrąg Ojcowski” w Ojcowie – hodowli pstrąga potokowego zlokalizowanej na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Następnie głos zabrał Krzysztof Zieliński – specjalista ds. kulinariów i turystyki kulinarnej, historyk sztuki, regionalista, dziennikarz, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów pogranicza polsko-ukraińskiego i polsko-słowackiego. Wygłosił wykład pt. „Produkty lokalne jako stymulatory rozwoju przedsiębiorczości”.
W czasie kongresu starosta Mieczysław Uryga i wicestarosta Ewa Filipiak wręczyli wyróżnienia „Zasłużeni dla Turystyki w Powiecie Limanowskim” za lata 2023-2024. Zostały one przyznane: Gminie Tymbark, Skansenowi na Jędrzejkówce w Laskowej, Auto Moto Klubowi w Limanowej, Gminie Kamienica, Gminie Laskowa, Gminie Limanowa, Gorczańskiemu Parkowi Narodowemu, Gminnej Bibliotece i Ośrodkowi Kultury w Niedźwiedziu, Gminie Mszana Dolna, Tadeuszowi Rybce, Stacji Narciarskiej Laskowa Ski, Stanisławowi Szewczykowi, Dariuszowi Bielakowi, Andrzejowi Pilawskiemu, Kasinie Ski & Bike Park, Hotelowi „Górski Raj” oraz Wojciechowi Korabikowi.
Projekt zrealizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Powiatu Limanowskiego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
źródło: Lokalna Organizacja Turystyczna Powiatu Limanowskiego; oprac. MAG
fot. Lokalna Organizacja Turystyczna Powiatu Limanowskiego