Zaproszenie na III edycję Targów Zdrowej Żywności. Kto ma czas niech skosztuje starych smaków z dzieciństwa

Zaproszenie na III edycję Targów Zdrowej Żywności. Kto ma czas niech skosztuje starych smaków z dzieciństwa

Już w najbliższą sobotę 22 marca odbędzie się III Edycja Targów Zdrowej Żywności. Tegoroczne spotkanie miłośników ekologicznych produktów , rolników, hodowców  i przetwórców – będzie mieć  poszerzoną formułę. Patronat medialny nad wydarzeniem objęła nasza telewizja.

– Wszyscy  będą mogli skosztować i zakupić  znakomitą żywność produkowaną w Beskidzie Wyspowym, Sądeckim i Gorcach. Będą to wyroby mikro-producentów, często firm rodzinnych z długimi tradycjami, bazującymi na starych przepisach i rodzinnych tajemnicach. Będzie pieczywo, sery podpuszczkowe i twarde, pełna gama produktów pszczelich. Nie zabraknie przetworów owocowych, wędlin, i suszonych śliwek. Herbaty ziołowe , czosnek niedźwiedzi wniosą aromat a naturalne kremy i  bio-środki czystości  dopełnią oferty!  W sumie mamy 30 wystawców! – mówi Marek Dudek – koordynator wydarzenia

Organizatorzy targów nie samym chlebem żyją! Oprócz kiermaszu przewidzieli również  wykłady, spotkania i warsztaty. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzielą się profesorowie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Dla dzieci i młodzieży przewidziane są zajęcia pokazujące życie mikroorganizmów w dużym powiększeniu. Ta część warsztatów nosi nazwę „Biologia z zielonego kapelusza” a poprowadzi je pasjonatka mikroskopów i mikroorganizmów czyli Ewelina Więckowska. Zajęcia te mogą stać się dobrym uzupełnieniem wiedzy zdobywanej na lekcjach biologii. Na te warsztaty oraz warsztaty serowarskie trzeba się zapisać ze względu na ograniczoną ilość miejsc. Można to zrobić pod adresem: gorskaszkolarolnicza@interia.pl

Dla najmłodszych mamy zabawę pod kryptonimem DDD. Dynia dla dziecka, bo stąd ten skrót, to zabawa polegająca na samodzielnym zasianiu nasiona dyni lub innych roślin i zabrania do domu – aby tam obserwować dalszy rozwój rośliny. Dynia to pożyteczna roślina,  służy pszczołom, zwierzętom gospodarskim i człowiekowi. Jest źródłem prowitaminy A i wielu innych cennych  elementów. Dlatego promujemy ją, łatwo się przechowuje i teraz wraca do łask, po czasach kiedy niesłusznie była kojarzona tylko z Halloween.

Kto posmakuje serów podpuszczkowych – może nauczyć się ich produkcji. Warsztaty serowarskie będą dostępne dla tych , którzy chcieliby poznać tajniki ich wytwarzania. Efekty tej pracy można będzie zabrać do domu! Warsztaty serowarskie poprowadzi Danuta Poręba.

Z ciekawych pozycji będzie można obejrzeć pokaz tkactwa przestrzennego!

Na specjalnych drewnianych prawidłach Małgorzata Polańska –Kubiak pokaże jak z prawdziwej wełny robiło się kiedyś rękawice i inne elementy tamtejszej garderoby.  

Dla koneserów lokalnych winnic będzie również możliwość degustacji  lokalnych trunków bo obecne będą zarówno cydry jak i wina!

„Stół bez kantów” to jeszcze jedna atrakcja tych targów. Będzie to miejsce, gdzie każdy  będzie mógł  pochwalić się swoimi recepturami a najlepiej efektem tych receptur  czyli gotowymi wyrobami. Coraz więcej robimy przetworów w domach bo dają nam gwarancje składu oraz oszczędzają rodzinny budżet! Dlatego też wytwarzanie własnych przetworów robi się modne i ma ekonomiczne uzasadnienie przy obecnych cenach – dodają organizatorzy

Tegoroczne Targi to możliwość nawiązania bezpośrednich  kontaktów z mikro-producentami  i zapewnienia sobie jakościowych produktów. To również możliwość dołączenia do społeczności, która reaktywuje Górską Szkołę Rolniczą. W okresie międzywojennym szkoła ta odnosiła spore sukcesy i w znaczny sposób sprzeciwiała się „galicyjskiej biedzie”. Dzięki przemyślanym działaniom powstały Zakłady Przetwórstwa Owoców Tymbark i Serowarnia. Do dzisiaj firmy te funkcjonują, ale już w innej formule prawnej i biznesowej.

III Targi Zdrowej Żywności  są realizowane przy wydatnym wkładzie środków finansowych Województwa Małopolskiego oraz przychylności Limanowskiego Domu Kultury, Urzędu Miasta Limanowa i pasjonatów Górskiej Szkoły Rolniczej.

Patronat nad tym wydarzeniem objęli: Rektor Uniwersytetu Rolniczego prof. Sylwester Tabor, Wojewoda Małopolski Krzysztof Jan Klęczar, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Ryszard Pagacz.

Kto ma czas niech skosztuje starych smaków z dzieciństwa – warto spotkać się i porozmawiać – zaprasza Marek Dudek.

Zobacz również