Koło Gospodyń Wiejskich „Śwarne Babki” z Łętowego zorganizowało w swojej miejscowości degustację zagórzańskich potraw.
– 15 sierpnia gościłyśmy na osiedlu Niedojady na odpuście ku czci Matki Boskiej Zielnej. Po zakończonej mszy św. częstowałyśmy mieszkańców i licznych gości przysmakami tradycyjnej kuchni zagórzańskiej. Nie mogło zabraknąć karpielanki z kołaczem na słono i pierogów z suszoną śliwką suską sechlońską. Smakiem zachwycał swojski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, sery białe i wędzone, korbacze, miód i przepyszne ciasta. A na upalną pogodę znakomitą ochłodą była cytrynowa lemoniada. Wydarzenie zorganizowano ze środków uzyskanych w konkursie „Zasmakuj w Małopolsce” w ramach realizowanego zadania publicznego pn. „Zagórzańskie smaki – degustacja potraw tradycyjnych”. Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego – podsumowały wydarzenie gospodynie z Łętowego.













źródło: KGW Łętowe; oprac. MAG
fot. KGW Łętowe
