Przyrządzanie hummusu było tematem kolejnego spotkania zorganizowanego przez Fundację Sztetl Mszana Dolna w ramach projektu „Autostopem przez świat judaizmu”.
– Po prezentacji o tej orientalnej, coraz bardziej popularnej w świecie, potrawie, okraszonej anegdotami z nią powiązanymi, wspólnie z uczestnikami przyrządziliśmy 3 wersje tej zdrowej, wartościowej pasty: z bobu, ciecierzycy i z dodatkiem buraczków, co dało jej piękny, różowy kolor. Potem degustowaliśmy wszystkie wersje z dodatkiem ziół, warzyw, przypraw, pieczywa, chrupek. Wszystkim bardzo smakowało; niektórzy próbowali hummusu pierwszy raz w życiu, inni dopytywali o szczegóły przepisów i dobór odpowiednich urządzeń. Wszystko to przeszło nasze oczekiwania! – relacjonują organizatorzy.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury pochodzących z Funduszu Promocji Kultury




























źródło: Sztetl Mszana Dolna; oprac. MAG
fot. Sztetl Mszana Dolna
