16 października w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie” dla szkół gastronomicznych. W finałowych kulinarnych zmaganiach gotowały uczennice klasy III ZSZ z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera.
Organizatorem konkursu był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy współpracy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.
Prace młodzieży oceniało międzynarodowe jury złożone z kucharzy znanych z telewizyjnych programów: Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej, Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej oraz Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Jury zwracało uwagę na technikę pracy, wykorzystywanie surowców, smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera reprezentowały Paulina Czopek i Anna Pijanowska, które zostały zakwalifikowane spośród ponad 70 zgłoszeń z terenu całej Polski. Ostatecznie uczennice zajęły II miejsce. Lepsi okazali się tylko uczniowie z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach.
– Jest to ogromny sukces, który pokazuje, że ciężka praca, wysokie aspiracje pozwalają młodym adeptom sztuki kulinarnej realizować swoje marzenia – podkreśla szkoła.
Oprócz nagród rzeczowych uczennice pojadą na 5-dniowy kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka w Augustowie, której sponsorem jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Konkurs Ani i Paulinie daje możliwość odbycia płatnego 3-miesięcznego stażu w Grecji organizowanego przez Teo Vafidisa. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny przygotowany przez Marcina Budynka oraz Giancarlo Russo, którzy pokazali uczniom jak przygotować potrawy z wieprzowiny.
Uczniów do konkursu przygotował nauczyciel Jakub Kasiński.
Źródło:powiat.limanowa.pl