Wkrótce przy ul. Starowiejskiej 2, obok budynku administrowanego przez ZGK, powstanie pierwsza w powiecie limanowskim jadłodzielnia. Inicjatorem projektu jest radny Radosław Rusnarczyk. Jadłodzielnia to miejsce, do którego każdy może przynieść pożywienie, którego nie jest w stanie zagospodarować. To jeden ze sposobów ograniczania marnowania żywności.
– Pokażmy wszyscy, że potrafimy wdrażać i utrwalać właściwe, prospołeczne i proekologiczne wzorce, które gdzie indziej od lat już z powodzeniem funkcjonują – napisał na oficjalnym fanpage’u radny Rusnarczyk.
Jadłodzielnia zostanie uruchomiona po dopracowaniu kwestii technicznych. Do publicznej wiadomości podano już regulamin korzystania z tego miejsca.
§ I.
Ilekroć w Regulaminie mowa jest o:
1. Jadłodzielni – rozumie się Jadłodzielnię w Mszanie Dolnej jako punkt bezpłatnego dzielenia się żywnością, zlokalizowany przy ul. Starowiejskiej 2 w Mszanie Dolnej,
2. Żywności – rozumie się produkty spożywcze nadające się do spożycia, które na własną odpowiedzialność można zostawić lub zabrać z Jadłodzielni,
3. Przekazującym – rozumie się osobę, która pozostawia produkty żywnościowe w Jadłodzielni,
4. Odbierającym – rozumie się osobę, która zabiera produkty żywnościowe będące w zasobach Jadłodzielni.
§ II
Celem głównym Jadłodzielni jest zapobieganie marnowaniu żywności.
Cele szczegółowe, to:
* pomoc potrzebującym – zarówno osobom posiadającym niepotrzebną żywność, jak i potrzebującym żywności,
* wzmacnianie więzi społecznych – wzrost wrażliwości na potrzeby innych ludzi, generowanie i wzmacnianie zachowań prospołecznych oraz budowanie zaufania i kapitału społecznego,
* działanie proekologiczne – zmniejszenie ilości odpadów spożywczych,
* edukacja – informowanie, jak nie marnować żywności w domu, jak właściwie ją przechowywać, długofalowo kształtowanie świadomych zachowań konsumenckich.
* Jadłodzielnia jest miejscem bezpłatnego dzielenia się żywnością.
* Z Jadłodzielni mogą korzystać wszyscy Przekazujący i Odbierający mieszkańcy Mszany Dolnej lub okolic.
* Odbierający zabiera żywność na własną odpowiedzialność, oceniając jej przydatność indywidualnie za pomocą wzroku, węchu i informacji na opakowaniu
§ III.
1. Jadłodzielnia przyjmuje:
* żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
* żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
* produkty zapakowane fabrycznie,
* produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
* zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
* warzywa i owoce,
* ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
* produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
* sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
2. Jadłodzielnia nie przyjmuje:
* wyrobów i przetworów własnych domowych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.
(Ten punkt nie dotyczy placówek prowadzących zgodną z przepisami działalność gastronomiczną, warunkiem jest jednak umieszczenie daty sporządzenia wyrobu na opakowaniu.),
* produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
* produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
* produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
* produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
* żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
* żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
* produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,
* produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
* produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
* alkoholu i środków odurzających.
źródło: Jadłodzielnia Mszana Dolna