Podsumowano Warsztaty Serowarskie, które były organizowane przez Stowarzyszenie Ziemia Limanowska. Spotkanie podsumowujące odbyło się w środę w świetlicy wiejskiej w Pisarzowej. Kurs ukończyło blisko 40 osób.
Uczestnicy zdobyli umiejętności produkcji serów metodami tradycyjnymi. Warsztaty objęły 36 godzin praktycznej nauki prowadzonej przez profesjonalnych instruktorów, sztuki wytwarzania serów, jak i produktów opartych na przetwórstwie mleka.
– Niektóre osoby już sprzedają swoje produkty. Dzięki warsztatom mogli poznać nie tylko produkcję serów, ale też historię – mówi Stefan Hutek, prezes Stowarzyszenie Ziemia Limanowska.
Zorganizowane warsztaty były pierwszym krokiem do reaktywacji szkoły wzorowanej na modelu szwajcarskiej edukacji rolniczej, której system edukacyjny do tej pory doskonale tam funkcjonuje.
Wydarzenie współfinansowane było ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju Powiatu Limanowskiego.
Patronat nad warsztatmi objęła nasza telewizja.