Cztery zagórzańskie potrawy: zupa z korpieli na mleku, pierogi z suszonymi śliwkami, kluski rozgarnywane zwane sapką i kołacz razowy na słono zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O certyfikat z powodzeniem ubiegało się Koło Gospodyń Wiejskich „Śwarne Babki” z Łętowego.
Gospodynie z Łętowego aktywnie działają w ramach Zagórzańskich Dziedzin i od dawna częstują gości tradycyjnymi potrawami, charakterystycznymi dla regionu. „Śwarne Babki” organizują również warsztaty kulinarne. Współpracują z Fundacją Miejsc i Ludzi Aktywnych. Na realizację zadania, w którego ramach wnioskowały o wpis zagórzańskich potraw na ministerialną listę, pozyskały grant z Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Sądecki.
źródło: Zagórzańskie Dziedziny; oprac. MAG
fot. Urząd Gminy Mszana Dolna, KGW „Śwarne Babki” oraz arch. Tv28