W niedzielę 29 lipca w Białym Dunajcu odbył się „XI Dzień Pstrąga”. To jedna z najważniejszych imprez na Podhalu włączona w cykl „Tatrzańskich Wici". Głównymi punktami był konkurs wędkarski oraz konkurs kulinarnych zmagań kucharzy z całej Polski na „Najlepszą Potrawę z Pstrąga”.
W rywalizacji dla profesjonalistów uczestniczyła limanowska restauracja „Chilli”. Kuba Kasiński przygotował potrawę: „Pstrąg sous-vide w aromacie orzechów włoskich przy sałatce polnych ziół w pudrze z oliwy czosnkowej na krążku z octu balsamicznego i regionalnego sera wędzonego”, za którą dostał wyróżnienie obok utytułowanej rzeszowskiej restauracji „Alternatywa” oraz zdobywcami złotej patelni dla najlepszej karczmy na Podhalu ,Orawie i Spiszu restauracją „Holny” z Zakopanego. I miejsce zajęła restauracja „4 Bas” z Opola przed Zakopiańskim hotelem „Rysy*****” oraz Krakowską restauracją „Osteria Grizzo”.
I miejsce 1000 zł i statuetkę wykonaną przez rzeźbiarza Bartłomieja Kurzeję – Restauracja 4 Bas z Opola, Marek Adamski i Mikołaj Lichtoń.
II miejsce i 600 zł – Hotel Rysy Zakopane, Kamil Kowalski i Krzysztof Moskal.
III miejsce i 400 zł – Restauracja „Osteria Grizzo” z Krakowa, Maria Kopacz i Robert Kopacz.
Wyróżnienia:
Restauracja ‘Chilli” z Limanowej, Jakub Kasiński i Jakub Raczek
Kebabula z Bukowiny Tatrzańskiej – Barbara Chowaniec za inwencję twórczą
Restauracja „Alternatywa” z Rzeszowa, Kamil Tłuczek
Karczma Holny z Zakopanego – Tadeusz Wartecha i Tomasz Węglowski
OSP Biały Dunajec
Gospodarstwo Rybackie Kali z Lipnicy Wielkiej, Józef Magiera
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki z Urzędu Gminy Biały Dunajec i Gminnego Ośrodka Kultury w Białym Dunajcu