Top Chef Polska. Pochodzący z Limanowej Sylwester Lis znalazł się gronie finalistów telewizyjnego programu kulinarnego, w którym udział biorą mistrzowie patelni. We wtorek można było go zobaczyć, jak gotuje w kolejnym odcinku na antenie Polsatu.
Sylwester na co dzień jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym Bukovina Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej. Ze względu na umowę z telewizją nie może na razie zdradzić, jak daleko zaszedł w programie, ale zgodził się nam opowiedzieć o drodze do finału i kulinarnej pasji.
Kucharz mieszka od 15 lat w Zakopanem. Choć ukończył szkołę gastronomiczną, początkowo nie myślał o pracy w kuchni. – Nie miałem nauczyciela, który zaszczepiłby we mnie pasję do tego fachu – mówi. – „Konika” do gotowania odnalazłem w sobie sam.
Ostatnich kilkanaście lat kariery to pasmo samych sukcesów. Sylwester Lis został kilkakrotnie Mistrzem Polski Kucharzy i trenerem młodzieżowej reprezentacji Polski w gastronomii. Jest znany jako jeden z prekursorów kuchni „fusion”. Co oznacza ta nazwa?
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule Top Chef Polska: Limanowianin gotuje na wizji