Ubrani w fartuchy pomagali Michałowi Henzlowi przyrządzić zdrowe i smaczne soki zrobione z warzyw i owoców. Kucharz sztuki kulinarnej zachęcał uczniów lubomirskiej jedynki do zdrowego odżywiania.
– Złe odżywianie wśród dzieci staje się coraz poważniejszym problemem zarówno dla rodziców jak i nauczycieli, dlatego celem tego spotkania było zachęcenie uczniów do zdrowego jedzenia – mówi o spotkaniu dyrektor szkoły Jadwiga Baran – Stożek.
Ubrani w fartuchy uczniowie klas III i IV mogli posłuchać wykładu Michała Henzla o tym jak wygląda praca kucharza oraz o czym musi on pamiętać przygotowując różne potrawy. Potem nastąpiła praktyczna część spotkania. Z pomocą Pana Michała uczniowie obierali i kroili owoce oraz warzywa robiąc z nich naturalne soki bez konserwantów, które potem degustowali. Dowiedzieli się również, jak można zrobić pyszną sałatkę, bogatą w wartościowe składniki odżywcze.