16 marca w Limanowskim Domu Kultury odbędą się II Targi Zdrowej Żywności. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe „Ziemia Limanowska” pod patronatem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy współudziale LDK. Rozpoczęcie o godz. 9.00.
Wśród wystawców będą producenci wyrobów mleczarskich, masarskich, piekarskich, win, piwa, ekologicznych kosmetyków, ziół. Panele dyskusyjne oraz wykłady poprowadzą profesorowie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie: prof. Władysław Migdał („Cele i metody wspierania produktu lokalnego”, prof. Jacek Domagała („Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności – nowe możliwości współpracy z UR Krakowie”), prof. Joanna Makulska („Krowa rasy polskiej czerwonej – wyjątkowe walory zdrowotności i smaku mleka”).
Celem targów jest nawiązanie współpracy między producentami a konsumentami zdrowej żywności pochodzącej z ekologicznych terenów polskich gór. Wydarzenie jest organizowane w ramach jubileuszu 95 lat powstania Górskiej Szkoły Rolniczej, która modelowana była na wzorze alpejskiej gospodarki Szwajcarii, która obecnie jest największym producentem w Europie zdrowej żywności. Patronat honorowy nad targami objęli rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – prof. Sylwester Tabor oraz burmistrz Władysław Bieda. Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Program:
9.00 – instalacja stanowisk handlowych i ekspozycyjnych,
10.00 – rozpoczęcie targów,
10.30 – rozpoczęcie prac komisji oceniających produkty,
12.00 – ogłoszenie wyników konkursu,
12.30 – rozpoczęcie panelu edukacyjno-dyskusyjnego,
15.00 – zakończenie.
Koordynatorem targów jest Marek Dudek (tel. 504 202 900).
źródło: Stefan Hutek/ „Ziemia Limanowska”; oprac. MAG
fot. organizatorzy