Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka po raz pierwszy zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych oraz potraw z lokalnych ziół.
Warsztaty zorganizowane zostały w zakresie zadania publicznego pn. „Historia, tradycja i dziedzictwo kulturowe regionu Zagórzan – to co łączy i jednoczy”, które realizowane jest w ramach dotacji uzyskanej z Urzędu Gminy Mszana Dolna w drodze otwartego konkursu ofert. Pokaz gotowania i degustacja potraw odbyły sie 28 maja 2014 roku w remizie OSP w Olszówce. Uczestniczyli w nich zaproszeni goście oraz mieszkańcy Olszówki, który przybyli, aby dowiedzieć się, jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków. Wśród gości przybyłych na warsztaty były m.in. panie z KGW z Raby Niżnej oraz Prezes OSP Olszówka Wojciech Gil.
Pierwszym etapem warsztatów było wspólne gotowanie i przygotowywanie potraw – relacjonują olszowskie gospodynie. Następie wszyscy zasiedli do poczęstunku, na który składały się wcześniej przygotowane dania. W ich skład wchodziły rośliny, które znaleźć można na naszych łąkach i w ogrodach oraz zioła i przyprawy z naszego regionu. Były to m.in. szczaw, pokrzywy, rozmaryn, kwiat czarnego bzu, mięta, pierwiosnki, lipa, mlecze, sałata zielona. Przygotowaliśmy z nich wspólnie napoje, zupy, twarożki oraz klopsy mięsne z pokrzywą. Tradycyjne potrawy, które zostały podane to: kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną, kluski kudłate, pierogi, sałatka z pokrzywą. Skosztować można było również tradycyjnie wypiekanego chleba. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spotkania, szczególnie dlatego, że mogli przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa lub zasmakować w nowych potrawach.
fot/żródło UG Mszana Dolna