W minioną niedzielę w Wiśniowej zakończył się Festiwal Beskidzkie Rytmy i Smaki. Wydarzenie otwarł Bogumił Pawlak, wójt Wiśniowej wspólnie z Czesławem Szynalikiem, inicjatorem akcji Odkryj Beskid Wyspowy.
Prezentowane smaki były dziełem Koła Gospodyń Wiejskich z Poznachowic Dolnych, Wiśniowej, Kobielnika, Wierzbanowej, Lipnika oraz Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Glichowianka”. Jury w składzie Teresa Konieczna, Karolina Nowak i Grzegorz Kaczmarczyk wybrało kotlety grzybowe z „Brzeziny” z ziemniakami i surówką jako najsmaczniejsza potrawa.
Natomiast dźwięki były dziełem dziełem Orkiestra Dęta GOKiS Wiśniowa pod batutą Józefa Manieckiego. Dziecięca Grupa Zespołu Banda Burek bawiła się grami przy tym tańcząc i śpiewając.
Regionalne tańce, muzykę, śpiew zaprezentował dorosły zespół. Wszystkich oglądających wprowadzili w okres tłustego czwartku i ostatków. To jedyny i tak charakterystyczny zespół ludowy działający w tej części małopolski. W ciągu swoich 70 lat wytworzył swój styl, którego również odzwierciedlenie znajdujemy w strojach.
Zespół Banda Burek powstał w 1953 roku. W ubiegłym świętował 70 lat swojej działalności. Nazwą nawiązuje do legendy bandy burka, o której w przeszłości siała postrach wśród mieszkańców i było o niej głośno ze względu na swoją działalność związana z kradzieżami i nikczemnymi postępkami.
A 7 lipca festiwal zawita do Łukowicy. To będzie już zupełnie inna opowieść o smakach i rytmach.
Organizator projektów: Towarzystwo Miłośników Regionu Dobrzańskiego.
Zadanie publiczne pn. „Odkryj Beskid Wyspowy 2024 Główny Szlak Beskidu Wyspowego” dofinansowano ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki zgodnie z zawartą umową nr 2024/0022/2764/UDOT/DT/BP/IS z dnia 13.06.2024r.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu „Małopolska Gościnna”.
Fot. Roland Mielnicki