6 lipca w Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdroju odbędzie się Zagórzański Festiwal Folkloru i Tradycji. Rozpoczęcie o godz. 14:00.
– To wieloaspektowe wydarzenie, które ma na celu podkreślenie i promocję kultury i tradycji Górali Zagórzańskich. Zorganizowane jest w miejscu, które niemal 90 lat zajmuje się kolekcjonowaniem, dokumentacją oraz popularyzacją kultury tradycyjnej Górali Zagórzańskich. Jego celem jest kompleksowe i długofalowe działanie mające na celu ochronę niematerialnego i materialnego dziedzictwa regionu – informują organizatorzy.
Wydarzenie podzielono na trzy główne bloki tematyczne.
PROGRAM
MUZEUM
– godz. 14:30 – Pamiętnik Sebastiana Flizaka – niezwykły dokument do dziejów Zagórzan – dr Katarzyna Ceklarz,
– godz. 15:00 – projekcja filmu dokumentalnego „Władysław Orkan” w reżyserii Adama Lewandowskiego,
– godz. 15:30 – Tomasz Chlipała „Bulanda” oczyma potomków – Łukasz Zapała,
– godz. 16:00 – zagórzańskie skarby: kolekcja i archiwa Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdroju – Małgorzata Wójtowicz-Wierzbicka,
– godz. 17:30 i 18: 30 – oprowadzanie po muzeum.
SCENA
– godz. 18:00 – Zagórzański Zespół Folklorystyczny „Dolina Mszanki”,
– godz. 19:00 – Zespół Regionalny „Kasinianie – Zagórzanie”
– godz. 20:00 – rodzinna kapela „Kościelnioki” – występ poprzedzony będzie warsztatami taneczno – muzycznymi „Pieca zadym nie troncojcie”.
Wokół muzeum podczas całego wydarzenia, będzie można skorzystać z wielu atrakcji:
– warsztatów „Zagórzańska zabawka” i „Malowanie na szkle”,
– podpatrywania pracy i rozmów z rzemieślnikami: Rafałem Nowakiem, właścicielem Góralskiego Szyku (kuśnierzem, szyjącym stroje regionalne); Marią Łabuz (gorseciarką); Stanisławem Kościelniakiem (tworzącym gwiazdy kolędnicze); Moniką Rataj (malarką); Moniką i Piotrem Woźniakami, reprezentującymi Pasiekę u Piotra Woźniaka z Koniny (pszczelarzami); Moniką Kubik (produkującą gorczańskie sery); Kingą i Maciejem Komenzami (prowadzącymi manufakturę lodów rzemieślniczych Lody i Spółka); Markiem Czechem (wikliniarzem); Zofią Piętoń (koronczarką); Krystyną Kaczmarczyk (rękodzielniczką, produkującą tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowe i kwiaty bibułkowe),
– warsztatów gotowania czterech zagórzańskich potraw regionalnych: sapki, zagórzańskiej zupy z korpieli na mleku, razowego kołacza na słono i pierogów z suszonymi śliwkami oraz ich degustacji (przeprowadzą je „Śwarne Babki” z KGW Łętowe),
– stoisk z produktami lokalnymi wyróżnionymi Znakiem Promocyjnym Zagórzańskie Dziedziny oraz informacją o bogatej ofercie regionu
– monidła i ścianki do zdjęć (tam będziecie mogli sprawdzić, czy w zagórzańskim ubraniu jest Wam do twarzy).
Na wszystkie te wydarzenia wstęp jest bezpłatny.
Organizatorami wydarzenia są: Małopolska, Stowarzyszenie Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom, Zagórzańskie Dziedziny oraz Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdroju. Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
źródło: organizatorzy; oprac. MAG
fot. organizatorzy